MDF biedt deze hulp aan in de volgende gemeentes: Dronten | Lelystad | Zeewolde

Een vechtscheiding voorkomen

Bent u net gescheiden? Maar kunt u moeilijk loskomen van elkaar? Voelt u zich gekwetst en maakt u steeds ruzie met elkaar. Of binden u of uw (ex-)partner op een andere manier de strijd met elkaar aan? Bijvoorbeeld via uw kinderen. Dan bent u waarschijnlijk in een vechtscheiding beland. Hieronder leest u hoe een vechtscheiding ontstaat en hoe u hem kunt voorkomen.

Bij een vechtscheiding lopen de spanningen en ruzies tussen u en uw (ex-)partner hoog op. U blijft beide bij uw mening. En u kunt niets meer van elkaar verdragen. Hierdoor kunt u niet meer naar een oplossingen voor meningsverschillen zoeken. Of misschien praat u helemaal niet meer met elkaar. Ook dan blijven meningsverschillen bestaan. 

Waardoor ontstaat een vechtscheiding?

Er zijn meerdere redenen waardoor een vechtscheiding ontstaat. Dit zijn de vijf meest voorkomende:

Opgekropte gevoelens
Voor u of uw (ex-)partner besloot om te scheiden, was uw relatie al lange tijd niet goed. U heeft boosheid, verdriet of eenzaamheid tijden lang opgekropt. Nu u en uw (ex-)partner hebben besloten te scheiden, komen al die gevoelens naar boven. U heeft geen zin meer om die gevoelens weg te duwen. Begrijpelijk. Maar het is lastig om dan goede afspraken te maken over uw echtscheiding. 

Nadruk op negatieve kanten 
Een scheiding is ook verlies. U ziet uw kinderen minder. Misschien moet u verhuizen en u heeft minder geld. Om hiermee om te gaan, legt u extra nadruk op de negatieve kanten van uw ex-partner. Ook dit staat het maken van goede afspraken met elkaar in de weg.

Slecht contact
Tijdens of na de scheiding blijven de problemen in de omgang met elkaar bestaan. Soms worden ze zelfs groter. Want u bent geen van beide veranderd. Dus wat in uw huwelijk niet lukte, lukt meestal ook niet tijdens de echtscheidingsperiode. Misschien roept het zelfs extra teleurstelling en boosheid op.

Waarom nu wel
Soms schrikt u of uw (ex-)partner zo van het idee te gaan scheiden, dat u of ex-partner zijn gedrag helemaal ten goede verandert. Dit roept boosheid op. Want waarom kan het nu opeens wel, terwijl u het al zo vaak heb aangegeven zonder dat er iets veranderde?

Financiële zorgen
Na de scheiding hebben beide partners minder geld. Want twee huishoudens kosten meer dan een. En er moeten afspraken worden gemaakt over alimentatie. U zult zich daar beide zorgen over maken. Dit kan voor verwijten en ruzies zorgen.

Kinderen zijn de dupe van een vechtscheiding

Of u nu ruzie maakt of elkaar doodzwijgt, beide situaties zijn moeilijk voor uw kinderen. Want kinderen willen niet kiezen tussen hun ouders. Zij willen goed contact met beide ouders. Het is nog moeilijker voor de kinderen, als ouders hun kinderen vertellen wat de andere ouder verkeerd doet. Of waarom de andere ouder niet deugt. 

Ouders gebruiken kinderen nog al eens als machtsmiddel bij een scheiding. De ex-partner mag de kinderen bijvoorbeeld niet zien zolang hij of zij niet meewerkt. Of de ex-partners houden zich niet aan afspraken over contact met of alimentatie voor de kinderen.

Kortom: een vechtscheiding is erg schadelijk voor kinderen. Zij hebben een grotere kans op emotionele problemen en depressies. En hun prestaties op school lijden eronder. Door een vechtscheiding kunnen ook op latere leeftijd nog problemen ontstaan. Bijvoorbeeld bij het aangaan van relaties.

Tips om een vechtscheiding te voorkomen

Een echtscheiding is altijd moeilijk. Boosheid en frustratie horen erbij. Maar voor uw kinderen is het belangrijk dat u de scheiding zo goed mogelijk regelt. Hieronder leest u enkele tips:

  • Neem een afkoelingsperiode waarin u uw ergste verdriet of boosheid kunt verwerken. Daarna is het makkelijker om goede afspraken te maken.
  • Accepteer dat u niet meer van de ander houdt en geen toekomst meer ziet samen. Dat is voldoende reden om te scheiden. Het is niet nodig om uw (ex-)partner negatiever af te schilderen dan hij  of zij is.
  • Accepteer dat niet alles zo wordt of gaat zoals u wilt. U zult beiden water bij de wijn moeten doen.
  • Bedenk dat uw ex net zo veel van uw kinderen houdt als u.
  • Scheiden is een gezamenlijk probleem. U kunt dus alleen samen tot oplossingen komen.
  • Betrek uw kinderen nooit in de strijd.
  • Denk goed na voor u dingen naar elkaar roept, mailt, sms’t of appt. Schrijf eerst op wat u kwijt wilt en kijk na een paar dagen of u uw boodschap op de juiste manier overkomt.
  • Laat één iemand alles regelen. Bij voorkeur iemand die niet alleen de zakelijke kant regelt, maar luistert naar uw emoties.

Lees meer

Advies en hulp 

Zoekt u advies of hulp bij het voorkomen van of het omgaan met een vechtscheiding? Of heeft u andere vragen? Lees dan hier hoe u contact met ons kunt opnemen. Wij helpen u graag verder. 

Deel deze pagina: