Ouderschapsplan

Gaan u en uw partner uit elkaar en heeft u minderjarige kinderen? Dan bent u verplicht om samen een ouderschapsplan te maken. Dit staat in de wet. In het ouderschapsplan staan alle afspraken over de zorg en opvoeding van uw kinderen. Goede afspraken geven u en uw kinderen rust en duidelijkheid. 

In deze situaties is ouderschapsplan verplicht

U moet een ouderschapsplan maken bij:

  • een echtscheiding
  • een scheiding van tafel en bed
  • een verzoek tot beëindiging van geregistreerd partnerschap
  • het uit elkaar gaan van ouders met gezamenlijk ouderlijk gezag.

Het ouderschapsplan moet klaar zijn voordat de echtscheidingszaak voor de rechter komt. U ondertekent beiden het ouderschapsplan. Daarna stuurt uw advocaat het plan en het echtscheidingsverzoek naar de rechter. De rechter bekijkt het plan en moet het goedkeuren.

Het nut van een ouderschapsplan

Volgens de wet hebben minderjarige kinderen recht op een gelijkwaardige verzorging en opvoeding door beide ouders. Dit houdt niet op na een echtscheiding. Want u blijft dan ook beide verantwoordelijk voor uw kinderen. Dit heet het gezamenlijk ouderlijk gezag. In een ouderschapsplan regelt u het gezamenlijk ouderschap na een echtscheiding. 

Dit staat er in een ouderschapsplan

In een ouderschapsplan staan afspraken over de gezamenlijke zorg voor en opvoeding van uw kinderen. Ook staat er hoe u omgaat met veranderingen in de toekomst. 

Zijn uw kinderen vijf jaar of ouder? Dan praten zij mee over de afspraken in het plan. Maar ze hoeven geen beslissingen te nemen. Dat doen u en uw partner. Lees meer

Meer informatie

Op het internet staan veel sites met informatie over echtscheiding. Hieronder hebben wij er een paar voor u uitgekozen:

Download een voorbeeld ouderschapsplan

Vraag hulp als u er samen niet uitkomt

Samen met uw (ex-)partner maakt over de afspraken voor ouderschapsplan. Dit kan lastig zijn. U ligt in een scheiding en dat brengt veel emoties met zich mee. Hulp van een maatschappelijk werker kan dan nuttig zijn. Hij of zij helpt u bij het maken van goede afspraken, voor nu en in de toekomst. 

Advies en hulp 

Zoekt u advies en hulp bij het maken van een ouderschapsplan? Of heeft u andere vragen? Lees dan hier hoe u contact met ons kunt opnemen. Wij helpen u graag verder. 

Deel deze pagina: