MDF biedt deze hulp aan in de volgende gemeentes: Dronten | Lelystad | Zeewolde

Beschermingsbewind

Kunt u uw financiën niet zelf regelen? Bent u het overzicht kwijt? Overziet u uw administratie niet meer? Heeft u schulden of lukt het u niet om te sparen voor onverwachte uitgaven? Dan kan beschermingsbewind u helpen. 

Een beschermingsbewindvoerder beheert dan uw inkomsten. U krijgt leefgeld. De bewindvoerder zorgt ervoor dat uw vaste lasten (zoals huur, gas, water en licht) op tijd worden betaald. Dit kan alleen als u voldoende inkomsten heeft. Ook zorgt een bewindvoerder ervoor dat u niet zo gauw (nieuwe) schulden maakt. Een goede samenwerking tussen u en de bewindvoerder is dus belangrijk. Als het nodig is, kan een bewindvoerder in uw belang uit zichzelf ingrijpen in uw financiële situatie.

Voor wie?

Beschermingsbewind is een wettelijke beschermingsmaatregel. U kunt onder beschermingsbewind komen als u 18 jaar of ouder bent en uw financiën niet goed kunt regelen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij ziekte, oudere leeftijd, problematische schulden of een psychiatrische achtergrond. 

Wie vraagt beschermingsbewind aan?

Beschermingsbewind wordt aangevraagd via een procedure bij de rechtbank. Deze wordt aangevraagd bij de kantonrechter. U of uw partner kunnen dit aanvragen. Maar ook uw familie, voogd, curator of mentor of het openbaar ministerie. 

Hoe werkt beschermingsbewind?

Nadat u een aanmeldformulier heeft ingeleverd, krijgt u een uitnodiging voor een eerste gesprek met een bewindvoerder. Hij of zij vertelt u meer over beschermingsbewind. Ook kunt u uw vragen stellen. Daarna bespreekt u of beschermingsbewind voor u de beste hulp is. En of de bewindvoerder u daar het beste mee kan helpen. Als dat zo is, dan levert u uw gegevens aan en nodigt de bewindvoerder u uit voor een intakegesprek. Lees meer…

Verantwoording

Ieder jaar legt de bewindvoerder aan de kantonrechter verantwoording af over het beheer van uw inkomen en uitgaven. Hij of zij informeert u hierover.

Kosten beschermingsbewind

Beschermingsbewind is niet gratis. Voor de kosten kunt u bijzondere bijstand aanvragen bij de gemeente. Of u deze ook krijgt, hangt af van uw inkomen en vermogen. De bewindvoerder vertelt u hier meer over tijdens een eerste gesprek. 

Voor de kosten van beschermingsbewind houden wij de adviesprijzen aan van het Landelijk Overleg Kantonrechters. Lees meer...

Zonder bewind kon ik nu niet naar Spanje! Lees hier het ervaringsverhaal van Yvonne.

Download hier de folder beschermingsbewind

Advies en hulp 

Zoekt u advies en hulp van beschermingsbewind? Of heeft u andere vragen? Lees dan hier hoe u contact met ons kunt opnemen. Wij helpen u graag verder. 

Download hier het aanmeldformulier in Word

U kunt dit formulier digitaal invullen en terug mailen.

Download hier het aanmeldformulier als PDF

U kunt dit formulier printen, met de hand invullen en per post terugsturen. 

Deel deze pagina: