MDF biedt deze hulp aan in de volgende gemeentes: Dronten | Lelystad | Zeewolde

Verlies en rouw

Iedereen krijgt in zijn leven te maken met verlies en rouw. Bijvoorbeeld als een dierbare overlijdt. Hoe u daarmee omgaat, verschilt per persoon. Er bestaan geen algemene regels voor rouwen of verwerken. Rouw is een proces, waarin u langzaam moet wennen aan de nieuwe situatie.

Het verlies van iemand die dichtbij u staat is een grote verandering in uw leven. De meeste mensen begrijpen eerst niet wat er met hen gebeurt en voelen zich verdoofd. Dat is een normale reactie. Als het verlies tot u door gaat dringen ontstaat de noodzaak om hier een weg in te vinden. 

Ieder rouwt op z'n eigen manier

Mensen zijn verschillend en verwerken moeilijke gebeurtenissen of ingrijpende veranderingen ook verschillend. Sommigen praten niet en gaan hard aan het werk. Anderen zijn heel verdrietig en willen graag praten. Iedereen is anders. Iedereen pakt dit op zijn eigen manier aan.

Tips

 • Neem de tijd om afscheid te nemen en uw verlies te verwerken. 
 • Rouwen hoeft u niet alleen te doen. Probeer erover te praten met familie en vrienden. Vaak weten mensen niet zo goed wat ze moeten zeggen of hoe ze zich moeten gedragen bij iemand die in de rouw is of intens verdrietig is. Geef ook zelf aan wat u prettig vindt en wat uw behoeftes zijn. Wilt u alleen een luisterend oor of vindt u het fijn als u ook tips krijgt? 

Rouwtaken

Tijdens het 'werken aan verwerken' zijn er vier opdrachten die moeten worden vervuld: de rouwtaken. 

 1. Het aanvaarden van de realiteit van het verlies
  De realiteit van het verlies begint langzaam door te dringen. U weet dat er sprake is van een verlies, maar u beseft het nog niet helemaal. Wanneer er sprake is van onverwacht verlies duurt het proces van aanvaarding langer. 
  Taak: Langzaamaan gaan beseffen dat de ander echt nooit meer terugkomt.
 2. Het doorleven van de pijn en het verdriet
  Het is het beste voor uw verwerking als u dit verdriet niet wegstopt. 
  Taak: De pijn en het verdriet voelen, er niet voor weglopen. Lees meer…

Hoe steunt u iemand die rouwt?

Als een vriend of familielid iemand heeft verloren, wilt u er natuurlijk voor degene zijn. Maar hoe?

 1. Blijven luisteren
  Elke nabestaande heeft behoefte om zijn verhaal te vertellen. De een langer dan de ander. En de een vaker dan de ander. Blijf luisteren. En blijf er tijd voor inruimen. En niet alleen de eerste keer. Daarmee helpt u het verwerkingsproces.
 2. Vermijd clichés
  Probeer het verdriet om de overledene niet te bagatelliseren. En gebruik zeker geen clichés als ‘Alles komt goed, ‘Het leven gaat verder’ of ‘Volgende maand voel je je vast beter’. Lees meer... 

Informatie op internet

Op internet staan veel sites met informatie over rouwverwerking. We hebben er een paar voor u op een rij gezet:

Voor volwassenen:
Rouw
Steun bij verlies 

Voor kinderen: 
Achter de regenboog
Jonge helden

Boeken over rouwverwerking

Er zijn veel boeken over rouwverwerking. Ze kunnen u helpen bij het verwerken van het verlies van een dierbare. Hieronder vindt u enkele titels:
Manu Keirse: Vingerafdruk van verdiet
Riet Fiddelaers-Jaspers: Met mijn ziel onder de arm
Marieke de Bruijn: Leren leven met verliezen. Hoe doe je dat?
Karin Kuiper: Je mag me altijd bellen, 1001 dagen van rouw 
Nieske Poortstra: De zon, de maan en de rivier

Hulp en advies

Wilt u ondersteuning bij het verwerken van uw verlies of heeft u andere vragen? Lees dan hier hoe u contact met ons kunt opnemen. Wij helpen u graag verder.

Deel deze pagina: