MDF biedt deze hulp aan in de volgende gemeentes: Dronten | Lelystad | Zeewolde

Ruzie en conflicten

Iedereen maakt wel eens ruzie. Een ruzie kan de lucht klaren. Maar goed ruzie maken is een kunst. Zijn er in uw gezin vaak ruzies, zelfs met schelden en slaan? Lopen ruzies uit de hand? Dan is het belangrijk hier iets aan te doen. 

Schelden en slaan zijn vormen van geweld. Het stopt niet vanzelf. Heeft u zelf geweld ervaren of gezien of zijn uw kinderen erbij betrokken? Dan is het belangrijk dat u hier iets tegen doet. Neem iemand in uw omgeving in vertrouwen, praat erover met uw huisarts of schakel hulp in van een maatschappelijk werker. Als de veiligheid van gezinsleden in het geding is, is snelle actie nodig. 

Tips

Hoe voorkomt u dat een ruzie uit de hand loopt?
Vindt u het moeilijk om een ruzie niet uit de hand te laten lopen? Dan kunnen onderstaande tips u helpen: 

  1. Luister goed naar wat er gezegd wordt, niet alles wat wordt gezegd is ook zo bedoeld.
  2. Vraag aan de ander wat deze precies bedoelt. Heeft u het goed begrepen?
  3. Zorg dat u weet waar het over gaat. Heeft u het over hetzelfde? Lees meer… 

Wat te doen bij hoog opgelopen ruzies?

  • Zorg voor afstand en rust zodat u beiden tot uzelf kunt komen. Daarna kunt u met elkaar praten over hoe u dit geweld in de toekomst kan voorkomen.
  • Schrijf uw ideeën over hoe u op een goede manier met elkaar kunt praten en naar elkaar kunt luisteren. Doe dit voor u met elkaar gaat praten. Uw partner kan dit ook doen. 
  • Spreek met elkaar af wat u doet als de spanning bij (een van) beiden stijgt. Bijvoorbeeld dat u afstand neemt om af te koelen. Waar u dan naar toe kan. Hoe lang u denkt nodig te hebben om weer rustig te worden. Dan kunnen u en uw partner weer verder praten over een oplossing.

Zoek op tijd hulp

Let op! Heftige ruzies zijn moeilijke situaties. Veiligheid in uw relatie en gezin zijn het allerbelangrijkste. Het is heel begrijpelijk dat u hierbij hulp nodig heeft. En doe dat op tijd.

Komen heftige ruzies vaker voor? Dan is hulp van een professionele hulpverlener nog veel belangrijker. Twijfel niet om die hulp te vragen!

Informatie op internet 

Op internet staan veel sites met informatie over hulp bij heftige ruzies. We hebben er een paar voor u uitgekozen:

U heeft te maken met burenruzie?

Woont u dicht op uw buren in een wijk? Dan kunt u af en toe last van elkaar hebben. Daar kunt u eenvoudig wat aan doen. Een goed gesprek met de buren is meestal de oplossing. Dat werkt beter dan een briefje in de bus gooien, tegen de muur bonken of een klacht indienen bij de woningcorporatie of politie. Voorkom dat kleine irritaties oplopen. Wacht dus niet te lang om te gaan praten met uw buren. Probeer ergernissen op te lossen in een goed gesprek. Lees meer...

Hulp en advies

Zoekt u hulp en advies bij het voorkomen van ernstige ruzies? Of heeft u andere vragen? Lees dan hier hoe u contact met ons kunt opnemen. Wij helpen u graag verder. 

Deel deze pagina: