MDF biedt deze hulp aan in de volgende gemeentes: Dronten | Lelystad | Zeewolde

Overspannen

U voelt zich moe en uitgeput en u ziet er tegenop om de dag te beginnen. Misschien komt dit door uw situatie thuis of op uw werk. U heeft weinig energie, maar wil alles wel zo goed mogelijk doen. Hierdoor bent u sneller geïrriteerd. ‘s Nachts ligt u te piekeren over wat u nog moet doen. Alles voelt als moeten in plaats van willen. Kortom: u loopt op uw tenen, u raakt overspannen.  

U bent niet de enige die overspannen is. Veel mensen doen meer dan ze aankunnen. Soms door problemen met geld, werk, huisvesting, relatie, kinderen of gezondheid. Maar soms ook uit een gevoel van verantwoordelijkheid of juist uit enthousiasme.

Welke klachten horen bij overspannenheid?

Te veel hooi op uw vork nemen, gaat een poos goed. U merkt daardoor niet dat u te veel van uzelf vraagt. Tot uw lichaam vertelt dat het niet meer lukt. U krijgt dan bijvoorbeeld last van concentratieproblemen, prikkelbaarheid en piekeren. Vaak komen daar ook lichamelijke klachten bij zoals vermoeidheid, spierpijn, hoofdpijn, buikpijn of hartkloppingen.

Tips

Stap voor stap problemen oplossen

Maak een lijst met alle onderwerpen waarover u piekert. Al deze dingen kunt u niet in een keer oplossen. Maak daarom een overzicht van wanneer u met welk onderwerp aan de slag gaat. Gebruik daarbij een indeling in dag, week en maand. En heeft u een probleem opgelost? Wees daar tevreden over en neem even rust. Het hoeft en kan niet allemaal tegelijk. U bent immers overspannen geworden door alles tegelijk te willen doen en oplossen.

Vraag hulp

Om te herstellen en te voorkomen dat u weer overspannen wordt, is het nodig uw gedrag te veranderen. Minder druk en meer ontspanning helpen bij uw herstel. Zorg daarom voor een dagindeling met voldoende ontspanning. Bespreek met uw familie, vrienden en/of uw collega’s wat u nog wel of niet kunt doen. Vraag hen om hulp om u hier aan te houden. En vraag hen ook om u er aan te herinneren dat u niet overal verantwoordelijk voor bent. 

Boeken over overspannenheid

Er zijn veel boeken geschreven over overspannen zijn. Ze geven u goede inzichten en tips. Hieronder vindt u er een aantal:
Marret Kramer: Schipperen is levenskunst
Brené Brown: Sterker dan ooit
Hannie van Genderen: Patronen doorbreken
Carien Karsten: Tot hier en niet verder
Bart Verkuil: De gelukkige piekeraar

Advies en hulp

Zoekt u advies of hulp bij (het voorkomen van) overspannenheid? Of heeft u andere vragen? Lees dan hier hoe u contact met ons kunt opnemen. Wij helpen u graag verder. 

Deel deze pagina: