MDF biedt deze hulp aan in de volgende gemeentes: Dronten | Lelystad | Zeewolde

Een puber in huis

Een puber in huis, leuk of lastig? Want uw kind verandert enorm in de puberteit. Zijn lichaam, zijn hersenen, en daardoor ook zijn gedrag veranderen. Uw vriendelijke kind van voorheen, zet zich af en wordt dwars en eigenwijs. Hij of zij gaat meer zijn eigen weg en wil meer vrijheid. Stap voor stap ontwikkelt uw kind zich tot volwassene. Hoe gaat u daar mee om als ouder?

Heb vertrouwen in de band met uw kind 

Door al deze veranderingen maakt u zich misschien zorgen. U vraagt u zich af hoe u uw kind goed door de puberteit heen kunt loodsen. Wees gerust, u kunt daarbij vertrouwen op uw band met uw kind. Die is er al zo’n 12 jaar en is niet zomaar weg. U en uw gezin hebben en houden invloed. Al voelt dat misschien anders. Want vrienden of vriendinnen lijken op de eerste plaats te komen. Na verloop van tijd komt uw rol als ouder echt weer terug.

Houd contact 

Het is belangrijk dat u contact houdt met uw puber en geniet van goede en grappige momenten. Onderneem samen leuke dingen. Toon belangstelling voor waar uw kind mee bezig is. Vraag ook zijn of haar mening over zaken buiten het gezin. 

Durf los te laten en stel grenzen

Pubers maken zich los van hun ouders. Ze willen meer vrijheid om hun eigen beslissingen te nemen. Durf uw kind daarom los te laten. En geef hem of haar tegelijkertijd de steun die hij of zij nodig heeft. Het is immers nog niet volwassen. Bij die grotere vrijheid heeft uw kind ook grenzen nodig. Maak afspraken over wat wel en niet kan en geef uw mening. Praat over de regels die voor u als gezin belangrijk zijn. Zo leert uw kind dat er in ieder gezin grenzen en regels zijn die respect verdienen. 

Tip: cursus 'een puber in huis'

Een zoon en dochter in de puberteit valt niet altijd mee. Zij of hij verandert in deze periode snel. Vindt u het soms ook zo moeilijk om met haar of hem om te gaan? Dan is de cursus 'een puber in huis' iets voor u. Lees meer...

Meer informatie

Luister hier naar de podcast 'echte oogappels'

In de podcast Echte Oogappels spreekt Margreet Reijntjes, presentatrice en moeder van twee puberzonen, wekelijks met experts over de duivelse dilemma’s van het ouderschap. Geïnspireerd op de dramaserie Oogappels van BNNVARA.

Advies en hulp 

Zoekt u advies of hulp bij het omgaan met uw puber? Of heeft u andere vragen? Lees dan hier hoe u contact met ons kunt opnemen. Wij helpen u graag verder.

Deel deze pagina: