MDF biedt deze hulp aan in de volgende gemeentes: Dronten | Lelystad | Zeewolde

Echtscheiding

Een scheiding brengt vaak veel vragen en emoties met zich mee. Wanneer u overweegt of besluit uw relatie te beëindigen, komt er veel op u af. De situatie is al moeilijk en belastend en dan is het ook nog belangrijk dat u – het liefst samen – tot een goede afwikkeling van de relatie komt. Dat kan veel ellende en verdriet voorkomen. U kunt met al uw vragen, in elk stadium van een scheiding, bij MDF terecht. 

Wij kunnen helpen bij vragen rondom het juridische traject (bijv. het aanvragen van de echtscheiding of ontbinding van een samenlevingsovereenkomst of de afwikkeling van financiën. Ook helpen we u bij alle emotionele gevolgen die de aandacht vragen (bijv. “hoe vertel ik mijn kinderen dat hun ouders gaan scheiden?” of “hoe ga ik zelf in mijn eentje verder”).

Bekijk filmpje

U wilt scheiden, hoe gaat dat in z'n werk?

Als u gaat scheiden, moet er veel geregeld worden in een vaak emotionele periode. Weet u niet waar u moet beginnen? Ons stappenplan helpt u verder.

Download hier het MDF stappenplan echtscheiding

Juridische gevolgen

Bij een echtscheiding beëindigt de rechter uw huwelijk. Daarna heeft u geen juridische banden meer met elkaar. Bij echtscheiding moet veel worden geregeld. Hier leest u wat er bij een scheiding geregeld moet worden. De sociaal raadslieden kunnen antwoord geven op uw juridische vragen.

Tip: Kijk ook eens bij het stappenplan van het juridisch loket

Emotionele gevolgen

De beslissing om te scheiden is een grote stap. Vaak is er al veel aan vooraf gegaan. Echtscheiding gaat samen met het verliezen van zekerheden. De maatschappelijk werkers van MDF kunnen samen met met u onderzoeken welke stappen nodig zijn om u los te maken van de ander en een eigen leven op te bouwen. De maatschappelijk werker geeft u daarbij de ruimte aan uw verdriet en pijn over deze beëindigde relatie. Twijfelt u nog of wilt scheiden? Ook dan kunt u langskomen, alleen, of samen met uw partner. Met de maatschappelijk werker kunt u onderzoeken of er nog een basis is waarop u samen door kunt gaan. 

Echtscheiding en kinderen

Heeft u kinderen? Dan is het belangrijk dat u met ze praat. Het liefst samen. Vertel hen op hun eigen niveau, dus met woorden die zij op hun leeftijd begrijpen, over uw besluit om te scheiden en wat er nu concreet gaat gebeuren. U bent verplicht een ouderschapsplan op te stellen. Hierin legt u omgangsregelingen vast, financiële afspraken en afspraken over hoe u elkaar op de hoogte houdt van het reilen en zeilen van uw kinderen. Probeer hoe dan ook het belang van de kinderen voorop te stellen. Een ouderschapsplan kunt u zelf hier regelen of vraag een advocaat of een sociaal werker van MDF u hierin te ondersteunen. 

Tip

Website: Uit elkaar met kinderen

Als u erover nadenkt om te gaan scheiden, komt er veel op ue af. Wat moet er allemaal geregeld worden? Wat betekent dit voor u beiden en voor uw kinderen? Na een scheiding blijft de relatie tussen u als ouders wel bestaan. Het is voor uw kinderen en u zelf noodzakelijk om deze relatie zo goed mogelijk vorm te geven.

Deze website is er om u als ouders wegwijs te maken tijdens dit moeilijke proces. De nadruk ligt hierbij om de scheiding zo soepel mogelijk te laten verlopen voor u én voor uw kinderen. 

Tip: kijk ook eens bij ons cursusaanbod

Scheidingsloket Zeewolde

Heeft u vragen over geldzaken, ouderschap of opvoeden? Of wilt u juridisch advies? Met deze vragen kunt u in Zeewolde terecht bij het scheidingsloket. Lees meer 

Advies en hulp 

Zoekt u advies of hulp bij echtscheiding? Of heeft u andere vragen? Lees dan hier hoe u contact met ons kunt opnemen. Wij helpen u graag verder. 

Deel deze pagina: