MDF biedt deze hulp aan in de volgende gemeentes: Dronten | Lelystad | Zeewolde

Ik ben student en heb schulden. Hoe kom ik daarvan af?

Als student ontvang je waarschijnlijk studiefinanciering. Die toelage is vaak net voldoende om je vaste lasten en studiekosten van te betalen. Als je schulden hebt en verder geen inkomen, is het lastig om rente te betalen en schuld af te lossen. Hieronder vind je tips en acties die je kunt ondernemen. Een bijbaan zoeken is noodzakelijk.

Zoek een bijbaan naast je studie

Naast je studiefinanciering mag je op jaarbasis ruim € 13.000 bruto bijverdienen. Verdien je meer, dan heb je geen recht meer op studiefinanciering. Met de inkomsten uit je bijbaan kun je een afbetalingsregeling afspreken met je schuldeiser(s). Om die bijbaan te vinden, kun je langsgaan bij een uitzendbureau. Misschien hebben zij zelfs een bijbaan die mooi aansluit op je studie? Bij het solliciteren is een goed cv belangrijk. Op internet vind je diverse sites die je kunnen helpen bij het opstellen van een goed cv.

Informeer of je in aanmerking komt voor schuldhulpverlening

Neem contact op met de afdeling schuldhulpverlening van MDF zodra je merkt dat je er zelf niet meer uitkomt met je schuldeiser(s). Houd er rekening mee dat een schuldenregeling niet mogelijk is als je studiefinanciering je enige inkomen is. Ook daarvoor heb je een bijbaan nodig.

Belastingteruggave

Als je met een bijbaan niet het hele jaar hebt gewerkt, kun je na afloop van het kalenderjaar belasting terugvragen. Je hebt daarvoor de jaaropgaven nodig van alle baantjes die je het afgelopen jaar hebt gehad. Met het geld dat je terugkrijg met de belastingteruggave kun je soms ook je schuld geheel of gedeeltelijk afbetalen.

Wat moet je doen wanneer je brieven ontvangt van schuldeisers en deurwaarders?

Maak een afspraak met MDF. Samen bekijk je of de schulden kloppen en of je in aanmerking komt voor extra studiefinanciering. Blijkt dat je schuldeisers onterecht geld van je eisen, kom dan in actie en schrijf bijvoorbeeld samen met de Sociaal Raadslieden een goed onderbouwde reden waarom de schuld niet juist is.

Zoek (nog) een bijbaan om de schulden weg te werken.

Ga bij jezelf na wat de oorzaken zijn van je schulden. Zie je niet hoe je schulden kunt voorkomen, maak dan ook een afspraak.

Advies en hulp

Ben je een student met schulden en wil je ondersteuning bij het oplossen ervan? Of heb je een andere vraag? Hier lees je hoe je contact met ons op kunt nemen. Wij helpen je graag verder.

Deel deze pagina: