MDF biedt deze hulp aan in de volgende gemeentes: Dronten | Lelystad | Zeewolde

18 jaar

Als je 18 jaar wordt ben je meerderjarig. Dat betekent dat je zelf verantwoordelijk bent voor het afsluiten van een zorgverzekering, in aanmerking komt voor zorgtoeslag en aansprakelijk bent voor schulden die je maakt. Het is belangrijk dat je daar goed op voorbereid bent. Hieronder vind je informatie over wat je mag en moet regelen als je (bijna) 18 jaar bent. 

Jongerenproject Lelystad

Ben je tussen de 18 en 30 jaar en woon je in Lelystad? Heb je studiefinanciering en/of begeleiding van een instantie. Ben je het financiële overzicht kwijt? Heb je schulden en/of betalingsachterstanden? Vind je het lastig je administratie te ordenen? Wil je leren omgaan met geld of wil je je geld laten beheren? Meld je dan aan voor het jongerenproject.Je krijgt een vast contactpersoon, die samen met jou de vragen bespreekt op financieel gebied. Denk aan het maken van een overzicht van inkomsten en uitgaven, het regelen van betaalafspraken, het controleren van je toeslagen, tips en adviezen, maar ook budgetbeheer (tijdelijk). 

Tijdens de afspraken kun je volop vragen stellen.

Download hier de flyer van het jongerenproject

Hier kun je je aanmelden

Money Talks

Ben je student aan het ROC en heb je vragen over geld, studiefinanciering, toeslagen, de OV-kaart? Of heb je hulp nodig bij het regelen van online zaken of bij het invullen van formulieren? Met deze of andere vragen kun je binnenlopen op het spreekuur Money Talks. Onze vrijwilligers en professionals helpen je graag. Je hoeft geen afspraak te maken. De hulp is gratis. 

Lelystad

  • Elke dinsdag van 11.30 uur tot 14.00 uur in ROC Flevoland, Agorawagenplein 1, 8224 KP Lelystad, kamer 1.12 in de centrale hal.
  • Elke dinsdag van 09.30 uur tot 10.30 uur in ROC Landstede, Het Ravelijn 1, 8233 BR Lelystad, in de spreekkamer op het lesplein. 
  • Elke donderdag van 15.00 uur tot 17.00 uur in FlevoMeer Bibliotheek, de Promesse 4, 8232 VX Lelystad.

Download hier de flyer Money Talks Lelystad

Dronten
Elke maandag van 13.00 uur tot 14.00 uur In ROC Landstede, De Arend 4, 8251 GR Dronten.

Download hier de flyer Money Talks Dronten

Luister hier naar een MDF hulpverlener bij Omroep Flevoland

In de uitzending van 'dit is Flevoland' vertelt Ellen Hoekstra, budgetconsulent van MDF, wat er financieel verandert als je 18 wordt. 

Geldplan  Bijna 18

Download hier het geldplan: Bijna 18

Geldwijzer Bijna 18

De Geldwijzer Bijna 18 helpt (bijna)18-jarigen met handige stappenplannen, tips en links . Het is een praktisch boekje waarin onder andere de volgende thema's aan de orde komen:

  • DigiD
  • (Zorg) verzekeringen
  • Bank- en spaarrekeningen
  • Toeslagen
  • Wonen
  • Geld verdienen
  • Grip op geld  

Verjaardagskaart met informatie voor 18 jarigen Zeewolde

De gemeente Zeewolde stuurt alle jongeren die 18 jaar worden een verjaardagskaart  met alle belangrijke informatie over studie, werken, wonen, aansprakelijkheid, zorgverzekering en waar je terecht kunt met al je vragen.

Download hier de verjaardagskaart

Geldwijzer Bijna 18 Dronten

Dit boekje, Geldwijzer Bijna 18 van NIBUD, helpt je met een handig stappenplan, tips en links.

Je vindt informatie over studeren, werken, wonen, aansprakelijkheid, zorgverzekering en toeslagen die jij kunt aanvragen. Eigenlijk alles wat je moet weten over geld en waar je terecht kunt met al je vragen over geld. Je hoeft niet alles te onthouden, wij hebben het voor je gebundeld. Bewaar het goed. Wanneer je vragen hebt over geld, zoek je het in dit boekje op. 

Download hier de Geldwijzer Bijna 18

Cashflow

‘Cashflow’ is een dynamische theatervoorstelling over geldgedrag en schulden. Deze voorstelling is ontwikkeld door BOCK en BAAS in samenwerking met MDF en wordt jaarlijks in de derde klassen van de middelbare scholen in Lelystad, Dronten en Zeewolde gespeeld. 

Jongeren komen steeds sneller in aanraking met de verleiding om geld uit te geven. Commercie en groepsdruk spelen hierin een grote rol. In het nagesprek wordt duidelijk hoe je schulden voorkomt en worden oplossingen aangereikt voor jongeren die in de schulden zitten.

Mark is pas verhuisd en komt in een nieuwe klas. Hij moet knokken voor een plek in de groep. Bob is de populaire jongen van de klas. Mark probeert aansluiting te vinden bij Bob die hem al snel meeneemt in zijn avontuurlijke en verkwistende manier van leven. Als Mark dan ook nog verliefd wordt op Noa, die misbruik maakt van zijn gevoelens, komt hij in financiële problemen. Liefde en vriendschap zijn niet te koop, of toch wel?

Bekijk hier de trailer

Deel deze pagina: