MDF zet nieuwe instroom voor beschermingsbewind in 2024 stop
10 juli 2024
Maatschappelijke Dienstverlening Flevoland (MDF) ziet zich genoodzaakt om per direct de instroom van nieuwe cliënten voor beschermingsbewind stop te zetten. Aanleiding daarvoor is het feit dat de landelijk vastgestelde vergoedingen voor de belangrijke werkzaamheden die beschermingsbewindvoerders uitvoeren voor kwetsbare burgers, niet toereikend zijn. De terechte aandacht van de Rijksoverheid voor kwaliteit en verantwoordelijkheden van bewindvoerders wordt door diezelfde overheid niet vertaald in een voldoende vergoeding om kwalitatief hoogwaardige hulp te bieden. Ook MDF heeft met deze problematiek te maken.
Maatschappelijke Dienstverlening Flevoland (MDF), biedt een zeer divers pakket aan hulp en ondersteuning, van gezinscoaching en schoolmaatschappelijk werk tot sociaal-juridische dienstverlening, schuldhulpverlening, beschermingsbewind en nog veel meer. MDF biedt daarmee aan inwoners van Lelystad, Dronten en Zeewolde een sterk vangnet.
In dit pakket ingebed biedt onze afdeling beschermingsbewind een plus op de bewindvoering als zodanig: de mens achter de financiën staat bij ons centraal. Wij beheren het geld èn we begeleiden de cliënt. Onze positie in het sociale domein, de sterke relaties die we daarbinnen hebben met maatschappelijke partners en de aanvullende dienstverlening die wij in huis hebben, maken dat wij geen selectie aan de poort toepassen. Wij kiezen niet voor de “eenvoudige” casuïstiek.
De ontwikkelingen die momenteel gaande zijn, waarbij de administratieve last groter wordt terwijl de financiële tegemoetkoming niet meegroeit, leiden er echter toe dat de financiering van onze bewindvoerderstaken steeds meer knelt. Omdat wij onze unieke toegevoegde waarde voor onze cliënten willen behouden, hebben wij moeten besluiten om nieuwe instroom van cliënten voor beschermingsbewind in 2024 stop te zetten.
De collega's binnen het team beschermingsbewind doen hun werk met een groot verantwoordelijkheidsgevoel voor hun cliënten. Als gevolg van de genoemde ontwikkelingen ervaren zij echter al lange tijd een zeer hoge werkdruk, die wij – zonder onze eigen financiële positie in gevaar te brengen – niet kunnen oplossen.
Over de landelijke ontwikkelingen zijn door de brancheverenigingen NVVK, NBBI en Horus de afgelopen tijd meerdere brieven verstuurd aan demissionair minister Weerwind (Rechtsbescherming) en demissionair minister Schouten (Armoede, Participatie en Pensioenen). Tot op heden moeten wij helaas constateren dat een concreet perspectief op verbetering niet aanwezig is.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Jaap-Jan Broer
jj.broer@mdflevoland.nl